Az oldalas amúgy is egy ízletes hús, de most nem akartam a hagyományos változatot készíteni. Ráadásul egy fincsi vendégváró, és kényelmesen elkészül, mivel előző este előkészítettem, bepácoltam, másnap csak betoltam a sütőbe. A pácot a saját ízlésünkre formáltam, lehet bátran kísérletezgetni: több méz, ha édesebben, több csípős paprika, ha csípősebben szeretjük, stb...
A végeredmény mindenkit meggyőzött , a vendégeim megnyalták mind a tíz ujjukat! :)
Hozzávalók 6 főre:
- 2 kg sertés oldalas
- 1 db vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- kb. 10 szem egész feketebors
- 1 kk só
A páchoz:
- 10 ek méz
- 3 tk csípős paprikakrém (pl. Erős Pista)
- 6 dl ketchup
- 50 ml szójaszósz
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 2 ek Worchester szósz
- 1 kk őrölt bors
Elkészítés:
A húst feldaraboljuk, megmossuk és az egy fej vöröshagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval ízesített vízben 1,5 - 2 óra alatt megfőzzük. Villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy valóban puha-e. A főzőléből kiszedve, hagyjuk kihűlni és megszáradni. A pác elkészítéséhez a mézet az erős paprikakrémmel és a ketchuppal elkeverjük. Hozzáadjuk még a szójaszószt, az olajat, a zúzott fokhagymát, a Worchester szószt és a borsot is. Ezt az egészet jó alaposan elkeverjük. Az előkészített oldalasokat jól megkenjük a páclével és, ha van rá lehetőség, egy éjszakára hűtőbe tesszük. (2-3 órára minimum.)
A pácléből egy kis tálkával tegyünk félre, jól fog jönni a tálaláskor, én szívesen mártogatom a megsült husit evvel az ízletes páccal. A sütőt előmelegítjük 180 - 190 fokra és egy tepsi rácsozott részére pakolom a húsdarabokat. Kb. 30-40 perc alatt gyönyörű ropogósra sütjük az oldalast. Amerikai káposztasalátával tálaltam. Szerintem ez illik hozzá a legjobban.
Tipp: nyáron parázson sütöm, gyakori forgatás mellett. Vigyázni kell rá, mert nem kell sok idő neki, mivel a hús már puha és a méz miatt könnyebben megég!
További grill ételek | sertéshúsok | sülthúsok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése