Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás és ez most is igaz, erre a salátára.
Főként nyáron, szívesen készítem a nagy melegben, akár ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók 2 főre:
- 30-40 dkg csirkemell filé
- kb. 20 dkg jégsaláta-római saláta keverék
- 1 db lilahagyma
- 5 dkg parmezán forgács
- 15 dkg kruton (pirított kenyérkockák)
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg koktél paradicsom
- só-, bors ízlés szerint
Öntethez:
- 1,5 dl oliva olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 citrom leve
- 1 tk szardella paszta
- 1 tk dijoni mustár
- 2 kk worchester szósz
- só-, bors ízlés szerint
- 5 dkg reszelt parmezánsajt
Hús pácoláshoz:
- 3 ek mustár
- 4 ek méz
- 2 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- kb. 0,5 dl olaj
Elkészítés:
A húspácolással kezdünk. A megtisztított csirkemellet szeletekre vágjuk és hagyhatjuk így szeletekben vagy pedig csíkokra vágjuk. A pác alapanyagait (mustár, méz, fokhagyma, só, bors, olaj) összekeverjük és a húst beletesszük. Ha van időnk, 1-2 órát állni hagyjuk, majd kevés olajban kisütjük.
A fennmaradó olajban, ami a serpenyőben maradt kisütjük a kenyérkockákat. Ezután elkészítjük az öntetet. Egy tálban géppel vagy kézi habverővel alaposan kikeverjük az alábbi hozzávalókat: először az olivaolaj, majd a worchester szósz. Utána a mustár következik és a fél citrom frissen facsart leve, majd az elengedhetetlen szardella paszta.A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk és az öntethez adjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a reszelt parmezánnal.
A saláta összeállítása: a saláta keveréket egy tányérra szedjük. A saláta kupac tetején elrendezzük a csirkefalatokat (ha egészben sütöttük a szeleteket, akkor természetesen sütés után csíkokra vágjuk) és félbevágott koktélparadicsomokat rakunk köré. A végén bőségesen meglocsoljuk az öntettel és a parmezán forgácsot ne feledjük a tetejéről, kár lenne lehagyni róla, így teljes "az íz-orgia"!
Tippek:
- Aki szeretné, hogy még laktatóbb legyen, kínálhat még pluszban mellé friss fokhagymás pirítóst.
- A szardella eléggé intenzív ízű, aki nem kedveli kihagyható, akkor esetleg még picivel több worchester szószt javasolnék az öntetbe.
- Hús nélkül is készíthető, kiváló lehet akkor előételként vagy köretként is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése