Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 22., hétfő

Hólabda



Gyermekkoromban az ünnepek és a sátras vidéki lakodalmak sosem voltak nélküle. Ez a süti nem hiányozhatott. Imádtam és még most is rajongok érte! 
Aki esetleg nem ismerné, ezt a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményt, hamar a kedvencévé válhat. Rajongói tábora egyre csak a nő a barátaim és a családom körében. 
Nagy örömömre szolgál az is, hogy a kisfiam is szívesen majszolja.
Nem nehéz elkészíteni, viszont elkapkodni nem lehet, érdemes rá időt szánni.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

Tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 ek forró víz
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor
Krémhez:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 30 ml rum
  • 2 cs vaníliás cukor
Tetejére:
  • 10 dkg kókusz reszelék
  • 15 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
  • 5 dkg vaj


Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk: a tojásokat külön választjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a sárgáját elkeverjük alaposan a cukorral és a vízzel. (Akkor jó, amikor kicsit kifehéredik, és megnő a térfogata.) Ezután hozzáadjuk a szárazanyagokat: a lisztet, a kakaót és a sütőport. Majd a fehérjehabot több adagban óvatosan hozzákeverjük. A nyers tésztát próbáljuk két egyenlő részre osztani, mivel ebből az adagból 2 lapot sütünk. (Én a gáztepsiben sütöttem, aminek mérete: 30 x 37 cm.) Kb. 2x15 percig sütjük 180 fokon. Ez idő alatt elkészítjük a krémet: A tejet és a lisztet felfőzzük, pont úgy mintha pudingot készítenénk. (Egy tálkában a lisztet keverjük ki kb. 2 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Ezt a lisztes keveréket adjuk a forrásban levő tejhez.)
Hagyjuk kihűlni. A lágy margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal. A krémhez adjuk és jól összekeverjük. A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval szép kis karikákat vágunk:


Ezek után két korongot összeragasztunk egy kis krémmel és a teljes oldalát is bekenjük, majd kókusz reszelékbe forgatjuk:


A végén vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit vagy a tortabevonót és a vajat, majd a sütemények tetejét bevonjuk vele. (Csokimázzal bekenjük, vagy az olvasztott csokiba mártjuk a kis hólabdákat.)
Tálalás előtt néhány órán át hűtőben pihentetjük, hogy puha legyen és a csoki is megdermedjen.




Tipp: a szaggatás során keletkezett feleslegesnek tűnő tésztát, gazdaságos kis konyhatündérek módjára felhasználjuk: én egy kis tálkába tépkedtem a tésztadarabokat és a megmaradt krémmel meglocsoltam, összekevertem, sőt még a kevés maradék kókuszreszelékkel is megszórtam és másnapra isteni pudingos reggelink lett belőle. Ha netán még csokiöntet is marad, akkor azzal turbózzátok fel a tetejét :).

További sütemények | karácsonyi ünnepi ételek | kókusz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése