Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 6., szombat

Rakott kelkáposzta



A rakottasokban az a jó, hogy nehéz elrontani őket, így akkor is érdemes belevágni az elkészítésükbe, ha nem vagy gyakorlott a konyhában. Valamint, ha mindent előkészítesz, összerakod, akkor frissen csak meg kell sütni, amikor tálalni szeretnéd. A kelkáposzta ráadásul nem csak finom, de sok benne az ásványi anyag, fehérje és a vitamin is.
Próbáld ki jól bevált családi receptemet:

Hozzávalók 4 főre:

  • 50-60 dkg darált sertéshús
  • 1 fej nagy kelkáposzta (kb. 1,5 kg)
  • 250 g rizs (hosszúszemű gyors rizs)
  • 10 dkg zsír vagy olaj
  • 1 nagy doboz tejföl (330 g)
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A kelkáposztát négybe vágjuk, torzsáját óvatosan kivágjuk és annyi sós vízben feltesszük főni, hogy a víz ellepje. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és a zsírban megdinszteljük. Ezután tűzről félrehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a darált húst, közepes lángon, kevergetve pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel és a zúzott fokhagymával. Kb. 1-2 dl vizet adunk hozzá. A gyorsrizst az előírásnak megfelelően puhára főzzük, majd lecsepegtetjük és belekeverjük a puhára főtt darált húsos szószba. Amikor a káposzta is megfőtt, leöntjük a levét, leszűrjük alaposan, kicsit hűlni hagyjuk. A tejfölt a két tojással pici sóval, borssal kikeverjük. Egy tepsit kevés zsírral vagy olajjal kikenünk és a kelkáposzta egyharmadát szétosztjuk benne. Erre jön a húsos-rizses keverék fele és bőségesen meglocsoljuk a fűszeres tejföllel. Rátesszük a káposzta második harmadát, aztán a húsos-rizs másik felét. Újra tejföl következik. Káposztával fejezzük be a rétegezést, amire még maradjon tejföl is, amit elsimítunk szépen a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve sütjük kb. 30 percig, majd 200 fokon fólia nélkül még 10 percet. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: A sütőből kivéve, tálalás előtt érdemes várni 15-20 percet, hogy kissé hűljön az étel a könnyebb szeletelés végett.



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | rakott ételek | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése