A törökméz egy sütőben készült édességféle.
Ki ne ismerné ezt a lyukacsos, nyúlós, sárga "valamit", ami a gyerekkorunkat juttatja az eszünkbe. A régi szép időket, a búcsúk és a vásárok hangulatát, amikor nyálcsorgatva álltunk a cukorkás stand előtt. Talán már tizen éve nem ettem törökmézet én sem, de egy csokimousse recept kapcsán felmerült a házi törökméz elkészítése. Azonnal ki akartam próbálni, mivel úgy gondoltam, hogy könnyen elkészíthető otthon is ez a retro édesség. Ráadásul kevés hozzávalóra van hozzá szükség, csupán cukor, méz és szódabikarbóna. A szódabikarbóna adja meg a lelkét, ettől lesz habos a még folyékony massza. Nem szabad nagyon kevergetni, miután belekerült ez az adalék is, mert a kavargatás miatt nem lenne lyukacsos, kipukkasztaná a buborékokat.
Íme a finom, tömény, édes gyönyör receptje:
Hozzávalók 4-5 főre (1 tepsihez, mérete kb. 30 x 20 cm):
- 10 dkg kristálycukor
- 3 ek méz
- 3 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
A mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen! Levesszük a tűzről és gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. Ne ijedjünk meg, a szódabikarbónától az egész kicsit felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire.
Kb. egy óra alatt teljesen törhetővé szilárdul és fogyaszthatjuk.
További desszertek | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése