A kelbimbót csak szeretni vagy utálni lehet, középút nincs! Legalábbis ezt mutatja a tapasztalat. Pedig nagyon finom, egészséges, ráadásul, ami nem elhanyagolható, kevés kalóriát tartalmaz.
Egy kis kelbimbó történelem: a XIII. században nemesítették Belgiumban. Mivel kevés volt a termőterület, és hirtelen megnőtt a népesség, olyan növényeket próbáltak ültetni és nemesíteni, amelyek kis területen sok termést adtak. Így született meg a kelbimbó, amely ma már a legtöbb család asztalán levesként, főzelékként, köretként, tésztába keverve és önálló fogásként is megtalálható.
Íme egy egyszerű köret:
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg kelbimbó
- 3 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott kelbimbók végeit levágjuk, külső leveleit eltávolítjuk. A kelbimbók méretétől függ, hogy egészben vagy félbevágva készítjük: ha kisebbeket vettünk, hagyjuk egészben, értelem szerűen a nagyobbakat félbevágjuk. Egy tiszta nejlonzacskóba tesszük a kelbimbókat, rálocsoljuk az olívaolajat, befogjuk a zacskó száját, és jól összerázzuk. Alufóliával bélelt tepsire öntjük a zöldséget. Sóval, borssal ízesítjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Lehet önálló fogás akár, de én köretként szoktam tálalni.
További köretek | hús nélküli ételek | zöldséges ételek | alacsony kalória tartalmú ételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése