Eredeti nevén chocholate brownie, vagyis csokis brownie (ejtsd: bráuni), egy amerikai édesség. Ahogy én is, lehet fagyival és forró gyümölcsszósszal tálalni. Ez akkor lehet jó ötlet például, ha el akarod kápráztatni a vendégeidet :).
Már régóta nem készítettem ezt a sütit, de mivel most a barátnőimet vártam a névnapomra, külön kívánság volt, így nem mondhattam nemet :).
Amúgy pedig ez egy kézbe fogható sütemény, akár uzsonnás dobozba csomagolható "csokibomba", ami puhább és krémesebb mint egy átlagos dobos, vagy csokitorta a cukrászdában. Az elkészítése rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt! A sütési időre kell nagyon figyelni és érdemes a jó minőségű étcsokit megvásárolni hozzá.
A brownie sokféleképpen készíthető, nehéz a választás, mert mindegyik szuper finom, szaftos, puha, csokis sütemény.
Íme egy változat:
Hozzávalók:
(ebből a mennyiségből nekem 9 kocka - adag - jutott)
- 20 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os)
- 25 dkg vaj
- 35 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 80 g holland kakaópor
- 65 g liszt
- 4 tojás
- 40 dkg erdei gyümölcs (lehet mirelit is)
(málna, fekete szeder, piros- és fekete ribizli) - 1 ek méz
- 2 ek édes vörösbor
- 1 tk étkezési keményítő
- 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd a cukrot is hozzáadjuk. Egy nagyobb edényben, gőzfürdő felett, folyamatos keverés mellett megolvasztjuk a csokit és a vajat. Szép, fényes krémet kapunk. Majd hozzákeverjük a száraz anyagokat: cukrot, lisztet, sütőport és a kakaót. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és teljesen elkeverjük a csokis masszában. Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy csodálatosan csillogó krémet kapunk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 18 x 25 cm-es és kb. 4-5 cm magas tepsit, majd belesimítjuk a krémet.
Most következik a brownie titka: az igazán jó brownie a sütésen múlik és könnyen elrontható!
Ez az a süti, amit semmiképpen sem szabad teljesen átsütni! A sütési idő függ a sütőtől és a süti magasságától is. A magasabb változatnak kb. 35 perc kell, a vékonyabbnak a 25 perc is elég! A jó brownienak a teteje picit száraz, repedezett, de belül a villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor még kissé folyékony. Érdemes próbálkozni, lehet elsőre nem sikerül tökéletesre eltalálni. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és a tepsiben hűlni hagyjuk.
Én hideg vanília fagylalttal és forró erdei gyümölcsszósszal tálaltam.
(Magában is nagyon finom, de nekem egy kicsit tömény ez a sütemény. Éppen ezért javaslom, hogy próbáld ki ebben a formában is, ahogy én tálaltam, mert a hideg fagyi és a kissé savanykás gyümölcsszósz, nagyon jól ellensúlyozza ezt.)
Erdei gyümölcsszósz elkészítése:
A mirelit gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit kiengedni, majd egy fazékban lassú tűzön egy evőkanál mézzel főzni kezdjük. (Aki édesebben szereti, több mézet is tehet bele.) A vörösbort is hozzáadjuk és néhány perc forralás után a tejszínnel és az étkezési keményítővel behabarjuk. (Nem kell túlfőzni, 5-10 perc alatt készen van a gyümölcsszósz.)
További sütemények | nemzetek ételei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése