Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. február 20., péntek

Oreo torta





Oreo fanoknak muszáj kipróbálni!
Ha szereted ezt az isteni kekszet (én imádom), akkor képzelj el egy egész tortát hasonló ízben!
Régóta szemeztem már különböző oreo torta receptekkel, de most a tettek mezejére léptem és megalkottam a saját ízlésvilágomnak megfelelőt. A legjobban az tetszik, hogy nem vajas krém van benne, hanem brutálisan lágy, habos, joghurtos mascarponés krém, amiben kisebb-nagyobb darabokra van tördelve ez a fenséges keksz és minden falatnál roppan egy a szádban :).
Ez egy hatalmas családi adag, nekem 14 nagy szelet jött ki belőle. De nem kell aggódni, mert az utolsó szemig el fog fogyni azt garantálom!

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):

A tortalaphoz:

  • 4 db tojás
  • 8 ek holland kakaó
  • 8 ek cukor
  • 3 ek olaj
  • fél csomag sütőpor
A krémhez: 
  • 40 dkg mascarpone
  • 27 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 3 pohár (3x125 g) görög sztracsatellás joghurt
  • 20 g zselatin
  • 25 dkg oreo keksz
A díszítéshez:
  • kb. 16 db oreo keksz
  • 2 dl habtejszín


Elkészítés:

Először elkészítjük a tortalapot: a cukorral habosra keverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert kakaót, és az olajat is. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ezután elkészítjük a krémet: a mascarponét alaposan kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtokat is. Az egész habtejszínt kemény habbá verjük. Kb. 2 deciliternyit félreteszünk a díszítéshez. A maradék 3 dl habtejszínt a mascarponés krémhez adjuk. A zselatint az előírás szerint feloldjuk kevés vízben és szintén a krémhez adagoljuk. Végül belekeverjük az összetört oreo kekszünket is. (Nem kell túl morzsalékosra tördelni, nem baj, ha maradnak benne kicsit nagyobb, ropogós darabok is!)
A kihűlt tortalapról lehúzzuk a sütőpapírt és visszahelyezzük a formába. Amikor elkészült a krém,  a tortalapra kenjük és jól lehűtjük. Kb. 5 darab kekszről lekaparjuk a krémet és apróra tördeljük.
(Most fontos, hogy szép, apró és morzsalékos legyen!) Majd egyenletesen a torta tetejére szórjuk. Ezután a tortaforma szélét levesszük, és tálaló tálra vagy tálcára rakjuk. A díszítéshez félretett habtejszínt elővesszük a hűtőből. Nagyjából kijelöljük a habrózsák helyét a torta tetején, nekem 14 darab lett. Egy kiskanállal picit ott elkaparjuk a kekszmorzsát, hogy a tejszín tapadjon a torta felszínén. Ezután csillagcsővel ellátott habrózsából 14 darab tejszínrózsát nyomunk a tortára és mindegyik habrózsát 1-1 fél oreo keksszel díszítjük.
Néhány órát hűtőben pihentetjük, ha kibírjuk, és nem kóstoljuk meg azonnal! :)





További torták | sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése