Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. április 27., vasárnap

Rakott mascarpones kalács



Úgy kezdődött, hogy az egyik hétvégén sok lett a megvásárolt kenyérféleség. Konkrétan egy kalács feleslegessé vált. Ilyenkor az ember le is fagyaszthatja a maradék pékárut, de ezzel együtt jött az édesség utáni vágyódás is :). A máglyarakást is szikkadt kalácsból szoktam készíteni, de valami újra, valami habosra vágytam. A régi receptek között kutatva (amit még kézzel írtam vonalas füzetekbe) találtam meg ezt a rég feledésbe merült csodás receptemet.
Gyorsan elküldtem a páromat mascarponét vásárolni, meggybefőtt volt a kamrámban. Ezután egyenes út vezetett odáig,  hogy összedobjam ezt a sütés nélküli habos finomságot!
A nyári melegben nagy siker lehet, de a téli időszakban is megállja a helyét. 
Ugye ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy ti is kipróbáljátok? :)

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 50 dkg kalács
  • 3 ek méz
  • 5 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek étkezési keményítő
A krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek cukor


Elkészítés:

A tejet kissé felmelegítjük, beletesszük a mézet, kicsit még melegítjük majd félretesszük. A meggylevet felforraljuk a cukorral, besűrítjük a vízzel kikevert keményítővel, majd beletesszük a meggyet is és összeforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a habot megfelezzük. Az egyik felét óvatosan összekeverjük az olvasztott csokoládéval (vízgőz felett felolvasszuk). A másik felét pedig a cukorral kikevert mascarponéval. Felszeleteljük a kalácsot. Egy üvegtál aljába teszünk a tejes mézbe áztatott kalácsszeletekből, majd arra ráöntjük a felfőzött meggyet. Ismét egy réteg áztatott kalács következik, erre jön a fehér krém, majd újra egy sor áztatott kalács és végezetül a csokis krém. A rakott kalácsot néhány órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.



További gyümölcsös sütemények | saját receptek | sütés nélküli sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése