Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. április 20., vasárnap

Rusztikus nutellás kalács




A nutellát biztosan mindenki ismeri, főleg a gyerekes anyukák. Egyfajta isteni mogyorós, csokoládés krém. Nálunk a palacsintának is elengedhetetlen tölteléke. De évekkel ezelőtt egy újságban ráakadtam erre a receptre, azóta ebben a formában, így kalács töltelékeként kerül leggyakrabban az asztalunkra. Az elmúlt időben, ünnepekkor egészen biztos, hogy ezt a kalácsot sütöm. Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngősség az elkészítése! Persze a rutin nem árt, de kezdők is bátran neki állhatnak, éppen ezért próbáltam a fázisképekkel is segítségetekre lenni. 
Sok sikert kívánok hozzá!



Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg liszt
  • 280 ml tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 3 tk cukor
  • 30 dkg nutella
  • olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, a lágy vajat, sót, cukrot, és az élesztős tejet. Könnyű tésztát dagasztunk addig, amíg elválik a kezünktől és a táltól is. Meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk. Kinyújtjuk lisztezett felületen (kb. 25 x 35 cm-es téglalapra). Kenőlapát segítségével rákenjük a nutellát. A rövidebb oldalról indulva feltekerjük, mint a bejglit.


Akkor jó, ha szélesebb és laposabb rudat kapunk, mint általában a bejglinél szokás. Ezután éles késsel bevágásokat készítünk, mintha egy fenyőfát készítenénk a rúdból. Tehát mindkét oldalán ferdén, párhuzamosan bevagdossuk 2-2,5 cm távolságokat kihagyva. A közepét ne vágjuk át (mintha az lenne a fa törzse). Ezután a két egymással szemben álló tésztacsíkot átfordítjuk egymáson. Végig áthajtogatjuk az egész tésztát.


Megkenjük tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben megsütjük (én szívesen használok sütőpapírt).



További sütemények | édes kelt tészta | húsvéti ünnepi ételek | Ünnepi asztal | nutella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése