A nutellát biztosan mindenki ismeri, főleg a gyerekes anyukák. Egyfajta isteni mogyorós, csokoládés krém. Nálunk a palacsintának is elengedhetetlen tölteléke. De évekkel ezelőtt egy újságban ráakadtam erre a receptre, azóta ebben a formában, így kalács töltelékeként kerül leggyakrabban az asztalunkra. Az elmúlt időben, ünnepekkor egészen biztos, hogy ezt a kalácsot sütöm. Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngősség az elkészítése! Persze a rutin nem árt, de kezdők is bátran neki állhatnak, éppen ezért próbáltam a fázisképekkel is segítségetekre lenni.
Sok sikert kívánok hozzá!
Hozzávalók 5-6 főre:
- 50 dkg liszt
- 280 ml tej
- 10 dkg vaj
- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk só
- 3 tk cukor
- 30 dkg nutella
- olaj a tepsi kenéséhez
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, a lágy vajat, sót, cukrot, és az élesztős tejet. Könnyű tésztát dagasztunk addig, amíg elválik a kezünktől és a táltól is. Meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk. Kinyújtjuk lisztezett felületen (kb. 25 x 35 cm-es téglalapra). Kenőlapát segítségével rákenjük a nutellát. A rövidebb oldalról indulva feltekerjük, mint a bejglit.
Akkor jó, ha szélesebb és laposabb rudat kapunk, mint általában a bejglinél szokás. Ezután éles késsel bevágásokat készítünk, mintha egy fenyőfát készítenénk a rúdból. Tehát mindkét oldalán ferdén, párhuzamosan bevagdossuk 2-2,5 cm távolságokat kihagyva. A közepét ne vágjuk át (mintha az lenne a fa törzse). Ezután a két egymással szemben álló tésztacsíkot átfordítjuk egymáson. Végig áthajtogatjuk az egész tésztát.
Megkenjük tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben megsütjük (én szívesen használok sütőpapírt).
További sütemények | édes kelt tészta | húsvéti ünnepi ételek | Ünnepi asztal | nutella
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése