Mit is írhatnék erről a kiváló levesről?
Illatos, ízes és kellőképp bemelegíti a gyomrot, ennél többet kívánni sem lehet egy levestől, ráadásul gyorsan elkészíthető.
A tárkonyos jellegzetes illat, messziről elárulja, hogy a konyhádban valami nagyon finom készül. A puhára főtt hússal (ami borjú comb, vadhús vagy akár csirkemell is lehet) és zöldségekkel (ami variálható ízlés szerint, minél többféle, annál gazdagabb ízű lesz a lé), mindenki kedvence lesz!
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg borjú comb
- 0,5 dl olaj
- 3 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 kis db karalábé
- 1 kis db zeller
- 1 nagy db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 2 dl főzőtejszín
- fél citrom leve
- 4 db leveskocka (erőleves)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- tárkony, só, bors, ételízesítő (ízlés szerint)
- 1 ek liszt
Elkészítés:
A borjú combot apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat és a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a répákat, karalábét és a zellert. A hússal együtt 5-10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket is (tárkony,só, bors, ételízesítő és a felaprított fokhagyma). Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. (Kb. 2 liter.)
Beletesszük a leveskockákat és felforraljuk, majd fedő alatt takarék lángon félpuhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát. Addig főzzük, míg minden megpuhul. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, hozzáadjuk az 1 ek lisztet és simára keverjük, majd a forrásban levő leveshez adjuk.
Amikor elkészült hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyemzöldet és a friss citrom levét (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk).
További levesek | gomba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése