Ha netán azt gondolnánk, hogy a töltött paprika több száz éve a magyar konyha része, tévedünk. A hagyományosnak vélt magyar étel török eredetű, és balkáni közvetítéssel került hozzánk.
A töltött paprika a nyári szezon egyik kedvenc étele, friss alapanyagokból igazán finom lesz és már az illata is mennyei. A friss húsos paprikába töltött fűszeres hús, jó sok krémes paradicsommal az igazi. Én gombócokat is készítek, télen főként, de az íze miatt néhány paprikát megtöltök akkor is. Főtt burgonyával és / vagy friss kenyérrel isteni.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 5 db tv paprika
- 50 dkg darált sertéshús
- 125 g gyors rizs (1 tasak)
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 360 g sűrített paradicsom (Kecskeméti)
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- só, bors, cukor, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő (ízlés szerint)
- 1 db tojás
- 5 ek napraforgó olaj
- 3-4 ek liszt
Elkészítés:
A paprikákat magházától megtisztítjuk, a legegyszerűbb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk,
és így egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A gyorsrizst megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A töltelék hozzávalóit: rizs, darált hús,
hagyma, fokhagyma, tojás és a fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő, ízlés szerint) összekeverjük, jól összedolgozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból pedig vizes kézzel gombócokat formázunk.
Egy nagyobb lábasban olajjal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amit a paradicsomlével öntünk fel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és még annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen a paradicsomszószunk.
Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd amikor forr, beletesszük a paprikákat és a gombócokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése