A sok görög finomság közül a legrangosabb a Gyros.
Az igazi gyros húst egy függőleges nyárson sütik, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelik. Függőlegesen vágják le a nagy húsnyársról. A leszeletelt húsforgácsot általában olajozott, enyhén grillezett pitába teszik, paradicsommal, hagymával, és tzatziki szósszal (joghurtos uborkasaláta).
Íme egy otthoni változat, én így készítem.
Otthon is lehet, ha akarod "görögös" vacsorád :)
Gyros:
- 1 kg sertéshús (vagy csirkemell filé)
- 5 teáskanál gyros fűszerkeverék
- só, bors ízlés szerint
- 2 db paradicsom
- 2 db vöröshagyma vagy lilahagyma
- kb. 1-2 dl olivaolaj
Tzatziki:
- 2 közepes db kígyóuborka
- 4 dl joghurt
- 5 gerezd fokhagyma
- kapor ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húst tetszőleges csíkokra vágjuk. Gyros fűszerkeverékkel megszórjuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk és jól forgassuk össze.
Ha van rá lehetőség, néhány órára hűtőbe tesszük.
Míg a hús érlelődik-pácolódik, addig előkészítjük a zöldségeket. A paradicsomot és a hagymát vékony karikákra vágjuk és enyhén megsózzuk.
A pihentetés után a húst egy serpenyőben vagy wok-ban kisütjük.
Elkészítjük a tzatzikit:
Az uborkát lereszeljük vagy ízléses apró csíkokra vágjuk. Besózzuk, és állni hagyjuk kb 10 percig.
A joghurtot kikeverjük a fűszerekkel, és hozzáadjuk a sótól kinyomkodott uborkát. Ha kell még utánaízesítünk.Végére marad a tálalás.
A tányéron ízlésesen rendezzük el a húst, tzatzikit, paradicsom- és lilahagyma karikákat, valamint a sült burgonyát, és a pitát.
Tipp: ha tehetjük, forró grillrácson vagy akár grillserpenyőben, a pici olivaolajjal meglocsolt, kevés oregánóval megszórt pitákat melegítsük, enyhén pirítsuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése