Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 11., vasárnap

Sárgabarackos joghurtos csokoládékrémes



A nyár szinte hozza magával a könnyű desszerteket. Ott a sokféle friss gyümölcs, amiből az ember szívesen készít valami könnyed édességet úgy, hogy megőrizze a gyümölcs zamatos ízét.
Remek alapanyag hozzá a joghurt, használhatjuk kevert piskótákhoz, készíthetünk belőle tölteléket is stb.
Ennél a sütinél a barack játssza a főszerepet, viszont a tetején lévő csokis joghurtos krém teszi igazán selymes, könnyed és különleges süteménnyé. 

Hozzávalók 5-6 főre:

A tésztához
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt )
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 közepes db sárgabarack (vagy őszibarack)
  • (ha nincsen éppen idény, akkor konzerv is megfelel)
  • 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1 evőkanál liszt (a tepsi kikenéséhez)


A krémhez
  • 30 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg porcukor
  • 1.5 dl joghurt (natúr)
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor


Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat (a barackot kivéve) csomómentesre dolgozzuk (nekem robotgép segített).
Egy kb. 25x30 cm-es tepsit kikenünk margarinnal, kiszórjuk liszttel, és egyenletesen elosztjuk benne a masszát.
(Nekem kényelmesebb, és kedvelem is a sütőpapírt. Én azt használtam.)
A barackokat megmossuk, kettévágjuk, a magot eltávolítjuk, és tetszőleges méretű szeletekre vágjuk, majd a barack szeletekkel kirakjuk a tészta tetejét.

Kb. 30 percig sütjük 170 fokon, de tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk kihűlni.
A krém hozzávalóit egy kis lábasban összekeverjük, majd kis lángon összemelegítjük (forralni nem szabad), amíg a margarin teljesen el nem olvad.
A krémet a kihűlt sütemény tetejére kenjük. Hűtőben néhány órát pihentetjük, ha kibírjuk a kóstolást, akkor akár egy éjszakán át is jót tesz neki.

Tipp: A sütemény tetején lévő máz krémes, lágy, de mégis szeletelhető. Viszont a gyümölcs miatt könnyen széteshet, ezért célszerű nagyobb kockákra vágva és lapát segítségével tálalni.



További sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése