Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 27., kedd

Paprikás krumpli




Hagyományos magyar konyha. Gyorsan és olcsón elkészíthető, ízletes, laktató egytálétel. Már nagymamáink is gyakran főzték ezt nekünk. Ahány ház, annyi szokás: lehet húsmentes, tejfölös, és galuskás változatban is készíteni.
Nálunk a régi, egyszerű változat a nyerő, friss kenyérrel és házi vegyes savanyúsággal.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1.5 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek mangalica zsír
  • 10 dkg erdélyi szalonna
  • 10 dkg parasztkolbász
  • 3 pár frankfurti virsli (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő koktélvirsli)
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika
  • só, bors, majoranna, őrölt kömény ízlés szerint

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a krumplit szeleteljük vagy kockázzuk, a hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk.
A kockára vágott szalonnát a zsíron kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, rövid ideig dinszteljük, majd tegyük rá a felkockázott paradicsomot és paprikát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük együtt néhány percig, hogy engedjen egy kis levet a paradicsom.
Utána szórjuk meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és tegyük bele a krumplit.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (vigyázzunk, mert nem levest készítünk).
Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, majorannával, babérlevéllel, és fedő alatt főzzük.
Amikor a krumpli már majdnem puha, adjuk hozzá a karikra vágott kolbászt és a virslit.
Ez egészet készre főzzük. Mint már írtam, nálunk friss kenyér, és vegyes savanyúság: ez alkalommal csalamádé és almapaprika volt hozzá.

Tipp: nyáron sokszor készítem bográcsban is, úgy talán - mint sok más étel - még finomabb



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | egytálételek | magyaros ételek | menzakaja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése