Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 20., kedd

Pikáns burgonya krémleves paprikával




Ezt az enyhén csípős levest esetleg egy parti záró fogásaként is tálalhatjuk. Jót teszünk vele vendégeinknek, mert remekül felmelegít és ezzel elűzi az esetleges reggeli másnaposságot.

Hozzávalók 4 főre:
  • 80-90 dkg burgonya
  • 15 dkg póréhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1.5 l húsleves
  • 1 tk kakukkfű
  • só-, cayenni bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek pirosarany
  • 1 db piros kaliforniai paprika (és még lehet 1 db zöld kaliforniai paprika)
  • 2.5 dl tejszín
  • 2 ek paradicsompüré



Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk.  A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk és  a vajon sárgára pirítjuk őket. A tűzről levéve elkeverjük a hagymákat a pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, a póréhagymát, a húslevest, kakukkfüvet és ételízesítőt, majd készre főzzük a levest. 
A kaliforniai paprikát négy részre vágjuk, kimagozzuk, megmossuk és vékony csíkokra szeljük. A levest szűrőn átnyomjuk (vagy botmixerrel pürésítjük), majd a paprikát üvegesre főzzük néhány perc alatt benne. Hozzákeverjük a tejszínt, a paradicsompürét és a pirosaranyat. Kevés sóval ízesítjük és bátran fűszerezzük cayenni borssal.
Forrón tálaljuk.

Tipp: parmezános, sajtos pirítóssal kínáljuk.
A pirítós elkészítése: krémet készítünk 80 gr parmezán sajtból, 2 tojás sárgájából, 1 tk mustárból, pirospaprikából, 2 ek sörből és kevés cayenni borsból. A pirítóst megkenjük a krémmel és közepes hőmérsékleten (170-180 fokon) kb. 10-15 percig sütjük.



További levesek | krémlevesek | saját receptek | hús nélküli ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése