Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. október 23., csütörtök

Ribizlis krémes karamellszósszal


Korábban is készítettem már süteményt leveles tésztából: 
Valóban praktikus dolog, mert gyorsan lehet ötletes finomságokat készíteni belőle!
Ezt a sütit is bármilyen más gyümölccsel is kipróbálhatod, málnával is készítettem már, úgy is nagyon ízlett nekem. De a ribizli is jó választás és a végén a házi karamellszósz (amit szintén én készítettem) "hab a tortán" :) 
Hozzávalók 8 főre:

Tésztához

Krémhez
  • 4 db tojás
  • 50 g cukor
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 db vanília rúd
  • kb. 20-30 dkg ribizli (friss vagy mirelit)


Elkészítés:

A friss leveles tésztát elfelezzük. Mindkét részt sütőpapíron picit liszttel megszórva sodrófával kicsit kinyújtjuk és az egyiket egészben hagyjuk, a másikat pedig 8 részre vágjuk. Majd egy tepsi hátán 180-190 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a krémet: a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt is. Csomómentesre keverjük. Közben a tejet felforrósítjuk a félbevágott vanília rúddal, majd a tűzről levesszük, a vanília rudat kivesszük belőle. Ezután lassan elkezdjük a tejet a tojáshoz önteni, közben folyamatosan kevergetjük. A krémet visszatesszük a tűzre és keverés mellett felforraljuk, majd alacsonyabb lángon még néhány percig főzzük. A tűzről levéve azonnal fóliát terítünk a tetejére, majd hűlni hagyjuk.
Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálcára tesszük, erre simítjuk a már hideg krémet. A gyümölcsöt elosztjuk a krém tetején, majd a tetejét kirakjuk a kockákra vágott tésztalapokkal. Kevés porcukorral megszórhatjuk, de a lényeg, hogy a finom karamellszósszal meglocsolva tálaljuk. Nekem tejszínhab nem hiányzott mellőle, de akinek nem elég az élvezetekből, még fokozhatja vele :).


További sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése