Most úgy döntöttem, hogy "tök jó" napom lesz! :)
Ezt azzal indítanám, hogy újra főzök egy isteni sütőtök krémlevest!
Már minden üzlet kirakatából mosolyognak, vagy éppen vicsorognak ránk a kisebb-nagyobb Halloween tökök :).
Ez az "ünnep" nem nagyon elterjedt nálunk, de mint minden más egyéb is, észrevétlenül bekúszott az életünkbe, ilyen vagy olyan formában. Engem legfőképpen gasztronómiailag "mozgat meg" egyértelműen a sütőtök. Ilyenkor ősszel, majd télen szívesen készítem. Az október elejétől fillérekért beszerezhető sütőtök, nagyszerű, egészséges alapanyag, végtelenül változatosan elkészíthetjük: az egyszerű sült töktől kezdve, a sütőtök krémlevesen át, a sütőtökös pitéig akár, valamint nagyon egyedi sült köret is készíthető belőle.
Indítsuk a "tök szezont" ezzel a klasszikus, fincsi levessel:
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg sütőtök
- 1 db vöröshagyma
- 1 db alma
- 1 db burgonya
- fél narancs leve
- 2 ek méz
- 1,5 l zöldségleves
- só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
- 1 tk kakukkfű
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
Tálaláshoz:
- tökmag
- tökmagolaj
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, először félbevágjuk, majd kikaparjuk a magját és nagyobb darabokra aprítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. (Most előző este megsütöttem és másnap már csak a hűtőből kivettem a sült tök-húst.) Az apróra vágott hagymát a vajjal együtt egy fazékba tesszük, puhára pároljuk, kakukkfűvel megszórjuk és rátesszük a mézet. Kicsit karamellizáljuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. A burgonyát és az almát kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a tök kikapart húsát. Egyet forralunk rajta, majd a tűzről félrehúzzuk. Botmixerrel pürésítjük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a narancs levével. Újraforraljuk és óvatosan a tejszínt is hozzákeverjük. Forrón tányérokba adagoljuk és a tetejét meglocsoljuk kevés tejszínnel és tökmagolajjal, valamint pirított tökmaggal megszórjuk.
Tipp:
- Régen a zöldséglevesben főztem a sütőtököt, így sokkal gyorsabb. hamarabb elkészül! Viszont, óriási az ízkülönbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt. A sütés által édesebb, koncentráltabb íze lesz! Ma már csak így készítem.
- Évekkel ezelőtt mikor először készítettem ezt a levest, nem vásároltam meg a tálaláshoz a tökmagolajat. Őszintén megmondom, sajnáltam rá a pénzt, de amióta így kipróbáltam biztosan állítom, hogy hiba volt! Próbáljátok ki ti is ebben a formában, csak így lehet tökéletes, fergeteges ízt ad neki.
További krémlevesek | levesek | hús nélküli ételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése