Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. október 26., vasárnap

Velős pacal bográcsban



Igaz, hogy nekünk magyaroknak a pörkölt a mindennapi étkezésünk fontos része, de a pacal mindig is megosztotta az embereket!
Kétféle ember van, aki szereti és aki utálja. Ízlések és pofonok különbözők, ám sok minden a látványtól és persze a szagoktól függ! :) 
A pacal, marhagyomor, a gyomor bolyhossága és tekintélyes mérete miatt szokás, frottírtörölközőhöz hasonlítani. (Én is így hívom :)). Ez a "frottírtörölköző" a hentesboltokba mindenképpen tisztítva jut el. Kapható egyben és felcsíkozva is, de igényel még további tisztítást, ami igen macerás munka és előfőzést vagy abálást is, ami viszont sajnos kellemetlen szagokkal tölti meg a konyhát :(. Ezért, ha lakásban és nem a szabadban, bográcsban készítjük a pörköltet, vásároljunk felcsíkozott, előfőzött vagy mirelit pacalt. 
Itthon a pacal sokáig lenézett proli ételnek számított, miként a belsőségek többsége. Viszont az utóbbi időben úgy tűnik, mintha kezdene "trendisedni" a pacal. Ezt bizonyítja, hogy egyre több étterem is veszi fel a menüjébe.
A pacalpörkölt is sokféle módon készíthető el, körömmel, velővel, csülökkel vagy anélkül.
Őszinte leszek, én ezt az ételt sosem szerettem! A családom többi tagja viszont igen, ezért nálunk az Anyukám készíti és most is én kuktáskodtam mellette.
Lássuk akkor Anyukám receptjét, ahogy ő készíti:

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 2 kg pacal
  • 1 kg velő
  • 4 fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 2 ek őrölt füszerpaprika
  • só-, bors-, ételízesítő-, őrölt kömény-, Erős Pista ízlés szerint
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek zsír
Abalébe hozzávaló:
  • 5 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 tk szemesbors

Elkészítés:

A pacalt megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd forró vízben 15 percig előfőzzük. A levét leöntjük, leöblítjük langyos vízzel és bő hideg vízben kb. 2 órán át főzzük. A főzőlébe tesszük a babérlevelet, a fokhagymát, a vöröshagymát és a szemesborsot. Amikor megfőtt, leszűrjük és lehűtjük, majd guszta, vékony csíkokra vágjuk. A bográcsban a zsíron megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát. A tűzről félre húzva elkeverjük a pirospaprikával és a pacal csíkokat is belekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal ételízesítővel, őrölt köménnyel, csípős paprikával valamint 5-6 gerezd zúzott fokhagymával. Közepes erős tűzön kb. 1 - 1,5 órán át főzzük, az elfőtt vizet pótoljuk. Egy dologra mindig oda kell figyelni, akár lakásban, akár bográcsban készül a pacal, gyakori kevergetést igényel, mert nagyon könnyen odakap! Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítjuk. Amikor a pacal elkészül, hozzáadjuk a velőt és jól összeforraljuk, ilyenkor már elegendő 15-20 perc. Akkor jó, ha kicsit csípős. Sós főtt burgonyával és ropogós kenyérrel tálaljuk.




További bográcsos ételek | magyaros | Mama- és Anyukám receptjei ♥ | pörköltfélék | belsőségek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése