Minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Pásztorok tápláléka volt egykoron, mint a neve is mutatja.
Nemzeti étel státusza ellenére a gulyás nem volt igazán magas rangú étel a köznemesi-, főnemesi- és polgári asztalokon. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogássá nőtte ki magát.
A gulyásleves általános közkedveltségnek örvend és a magyar konyha egyik fő kuriózumának számít.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 1 kg sertéscomb
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 2 nagyobb burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1/2 hegyes erős paprika
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 2 ek paradicsomsűrítmény
- pirospaprika (édesnemes és csípős is)
- zsír
- 1-2 db babérlevél
- őrölt fűszerkömény
- só
- fekete bors
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- liszt
- só
Elkészítés:
A felhevített zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, és megpároljuk. Óvatosan hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük egy kevés vízzel, majd amikor a folyadék elpárolódott, beletesszük a megtisztított és felkockázott húst, és lepirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet valamint a paradicsomsűrítményt is. Fedő alatt fél-puhára pároljuk, ha szükséges pótoljuk alóla a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel. Ezután beletesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert és a burgonyát, és kicsit együtt pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest főzni szeretnénk. Felforralás után fedővel lefedve főzzük. A csipetkét elkészítjük, a leveshez adjuk, és készre főzzük. A végén friss, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése