Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1.5 kg sertéslapocka vagy comb
- 1.5 kg burgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- só, bors, őrölt kömény, majoranna, őrölt fűszerpaprika (mindezek ízlés szerint)
- 2 babérlevél
- 3 ek olaj + 1 ek zsír
- olaj a burgonya sütéshez
Elkészítés:
A húst és a burgonyát kb. azonos méretűre vágjuk (lehet kockákra vagy csíkokra), nálunk régen, mindig anyukám hangulatától függött. A megtisztított fokhagymát feldaraboljuk. A húsra 2 ek olajat öntünk, megszórjuk egy kevés őrölt borssal és a fokhagymával. Jól összekeverjük és néhány óráig állni hagyjuk.
A húsos szalonnát kockákra vágjuk, és 1 ek olajon és 1 ek zsíron kisütjük.
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a paradicsommal és paprikával együtt. Rádobjuk a hagymát a szalonnára, kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a húst is. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsom és paprika kockákat, valamint ízlés szerint fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény, majoranna, pirospaprika. Ezután kevés vizet hozzáadva (kb. 1 dl) fedővel letakarva pároljuk, ameddig a hús megpuhul (kb. 1 óra).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése