Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 10., hétfő

Brassói aprópecsenye



Az étel eredete és elnevezése sem konkrétan az erdélyi városhoz köthető. A névadás történetét nem egyszerű kibogozni, rengeteg variáció létezik. Egyesek szerint a brassói receptjét a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki a Bp  - Brassó között közlekedő vonaton. Az ételnek tehát semmi köze Brassóhoz, és az "apró" jelzővel is csak akkor egészítették ki viccből, amikor a hús egyszer nagyon apróra sikerült. A régi receptek szerint a húst csíkokra vágták, ma már inkább közepes nagyságúra kockázzuk. Kevés szalonna is jó ízt ad az ételnek. A burgonyát mindenki gusztusa és szokása szerint akár hasábra, akár kockára is vághatja. A lényeg, hogy a fűszeres zsírjára sült, de azért még szaftos húst összekeverjük a sült burgonyával. Ízesítéséhez a fokhagyma és a majoranna is hozzájárul.
Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1.5 kg sertéslapocka vagy comb
  • 1.5 kg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • só, bors, őrölt kömény, majoranna, őrölt fűszerpaprika (mindezek ízlés szerint)
  • 2 babérlevél
  • 3 ek olaj + 1 ek zsír
  • olaj a burgonya sütéshez

Elkészítés:

A húst és a burgonyát kb. azonos méretűre vágjuk (lehet kockákra vagy csíkokra), nálunk régen, mindig anyukám hangulatától függött. A megtisztított fokhagymát feldaraboljuk. A húsra 2 ek olajat öntünk, megszórjuk egy kevés őrölt borssal és a fokhagymával. Jól összekeverjük és néhány óráig állni hagyjuk.
A húsos szalonnát kockákra vágjuk, és 1 ek olajon és 1 ek zsíron kisütjük. 
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a paradicsommal és paprikával együtt. Rádobjuk a hagymát a szalonnára, kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a húst is. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsom és paprika kockákat, valamint ízlés szerint fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény, majoranna, pirospaprika. Ezután kevés vizet hozzáadva (kb. 1 dl) fedővel letakarva pároljuk, ameddig a hús megpuhul (kb. 1 óra). 

Ezalatt olajban kisütjük a burgonyát. A kész ragut jól összeforgatjuk a sült burgonyával és frissen tálaljuk.


További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | sertéshúsok | frissensültek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése