A pörköltfélék apró kockára vágott húsból, paprikával fűszerezett és különböző ízesítőkkel rövid lére főzött magyar étel. A pörkölt lényegét a fűszerpaprika zamata, aromája valamint a sertészsírral vagy olajjal aranyszínűre piruló vöröshagyma harmonikus együttese adja.
A pörkölt bármilyen húsból készíthető, leggyakoribb a marha, birka, sertés és a vadhús (szarvas, őz, vaddisznó) készült pörköltek.
Íme az én receptem:
Pörkölthöz 4 főre:
- 1 kg sertéscomb
- 3 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- zsír vagy olaj
- só, bors, őrölt fűszerpaprika, ételízesítő
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk és zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, kicsit együtt pároljuk, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. A paradicsomot és a paprikát ízlés szerinti méretűre aprítjuk, majd a húshoz adjuk. Pár percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát is. Kevés vizet öntünk rá és lassú tűzön készre főzzük a pörköltet.
A pörköltet a galuskával tálaljuk. Én fejes salátával kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése