Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 3., hétfő

Gombás Mandulás Farfalle


Farfalle avagy masnitészta.
Ez a tészta tipikus eset annak, amikor gyorsan kell valami finomat és elegánsat alkotni. Lehet akár vegetáriánus fogás, és mivel én húsimádó vagyok, ezért nem hittem, hogy elnyeri a tetszésemet, de megvallom, hogy a gombák ízvilága, a friss kakukkfű és az a pici konyak olyan ízeket produkál, hogy még nálam is befutó lett. A végén a parmezán csak "hab a tortán".

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg farfalle (masni tészta)
  • 10 dkg mandula
  • 50 dkg gomba
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 nagy marék friss kakukkfű
  • 5 dkg szárított erdei gomba
  • 0.5 dl konyak
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg vaj + pici olivaolaj
  • só, bors
  • reszelt parmezán

A fokhagymás olajhoz:

  • 1 dl olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A mandulát néhány perc alatt mérsékelt lángon megpirítjuk egy száraz serpenyőben. A lilahagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a friss gombát felszeleteljük. Ezután apróra vágjuk a kakukkfüvet, valamint az erdei gombát és a megpirított mandulát külön-külön durvára daráljuk (kávéörlőben).
Egy nagy fazékban kb. 4 liter vizet forralunk, megsózzuk és a tésztát kifőzzük benne. Ezután a fokhagymás olajhoz megpucoljuk és finomra zúzzuk a fokhagymát és egy kis edényben összelangyosítjuk az olivaolajjal. A megfőtt masnitésztát leszűrjük, összekeverjük a fokhagymát olajjal és kb. fél dl forró főzővízzel, és a tésztát belekeverjük.

A gombás raguhoz a vajat megolvasztjuk, a kevés olivaolajjal együtt, kevergetve megfonnyasztjuk rajta a lilahagymát, majd a lángot felerősítjük és a hagymára óvatosan ráöntjük a konyakot. Így az alkohol gyorsan elpárolog belőle, majd újra mérsékeljük a lángot. Hozzáadjuk a friss gombát, a kakukkfüvet, az őrölt mandulát és erdei gombát, a tejszínt, ezután sózzuk, borsozzuk és kb. 20 perc alatt készre főzzük a ragut.

A masnitésztát tányérokra szedjük, és a tetejére szedjük a mandulás-gombás ragut. Kevés friss kakukkfűvel, pirított mandulával és parmezánforgáccsal díszítjük.

További hús nélküli ételek | tészták | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése