Mátrai borzaska, vagy Kárpáti borzaska, ki hogyan ismeri ezt a számomra ünnepi ételt.
A borzas szó a bundázott hús külsejéről kapta a nevét.
Ez az étel, egy sűrű, reszelt burgonyás masszában megforgatott hús, sok-sok fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal. Tudni kell róla, hogy mint a legtöbb frissen sült, frissen finom és nagyon laktató étel. Én sertéskarajból készítem, de csirkemellből is kiváló lehet.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg kicsontozott sertéskaraj
- só, bors ízlés szerint
- kb. 70-80 dkg burgonya
- 1 db tojás
- 5 ek liszt
- olaj a sütéshez
- 3 dl tejföl
- 15 dkg sajt (reszelt)
- 1 ek olivaolaj
- rukkola és koktélparadicsom a díszítéshez
- köret: sültburgonya és rizs
Elkészítés:
A húst szeletekre vágjuk, és alaposan kiverjük, sózzuk, borsozzuk, egy órára hűtőbe tesszük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, a sajtreszelő durva fokán lereszeljük, és kb. fél óráig állni hagyjuk (hogy a burgonya levet engedjen). Ezután a burgonyát kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 3-4 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk (én kézzel rányomkodom a masszát, hogy biztosan rajta maradjon).
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.
Ez az étel frissen a legfinomabb. Én tálaláshoz a tejfölbe tört fokhagymát keverek, hozzáadok 1 ek olivaolajat, picit sózom, borsozom. Ezt kenem a hús tetejére, valamint friss reszelt sajtot (én trappistát) teszek még rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése