Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 22., szombat

Farsangi fánk



Fánkot egész évben ehetünk, de csak farsang idején tehetjük lelkiismeret furdalás nélkül :)
Nincsen farsang fánk nélkül. A farsang, a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen január 6.-tól hamvazó szerdáig számítják, évente megismétlődő ünnepsorozat, gazdag szokáshagyománnyal. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.
A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Ahhoz, hogy a fánk tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok a megfelelő fánk méret, bőséges, kellő hőmérsékletű olaj, stb.
A farsangi fánk aranybarna színű, gömbölyded formájú.
A házi baracklekvár nem hiányozhat mellőle.
Régen a nagymamám készítette, ma már az anyukám, és néha én is besegítek, próbálom ezt a hagyományt én is tovább vinni.


Hozzávalók 5-6 főre:

  • 1 kg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 3-4 ek kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 6 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • fél dl rum
  • 2-3 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj / margarin

Sütéshez:
  • 5 dl olaj

Tálaláshoz:

  • sárgabaracklekvár
  • vaníliás porcukor a tetejére szórva

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kristálycukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákat, az olvasztott vajat és ráöntjük a rumot. Az élesztőt felfuttatjuk, kb. 1-2 dl langyos tejben, majd ezt is a tésztához adjuk, és még annyi tejet, hogy fakanállal elkeverve sűrű, sima tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1-2 óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártott fánkszaggatóval (ha nincsen, pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk, a fánkok közepét kézzel benyomjuk (később ide tesszük a lekvárt).
Ezután forró olajban, serpenyőben kisütjük.
Ha elkészültek, papírtörlőre téve lecsepegtetjük és még melegen vaníliás porcukorral alaposan megszórjuk.


További fánkok | sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése