Azaz "Croque monsieur" (ejtsd: krok möszijő).
Állítólag egy Dijon környékéről származó szendvics.
Tulajdonképpen egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvics, amit a franciák igazán különlegessé varázsoltak. Az egyszerűen nagyszerű elv alapján: náluk a kiváló alapanyagoknak köszönhető az étel sikere.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 40-50 g vaj
- 2 dl tej
- 1 ek liszt
- 1 ek mézes dijoni mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
- 1 db tojássárgája
- 8 szelet toast kenyér
- kb. 15 dkg sütni való sonka
- 15 dkg emmentáli sajt
- rukkola
Elkészítés:
Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): kb. 1 ek vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük.
Hozzáadjuk a felforrósított tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük.
Közepes lángon összefőzzük, majd fűszerezzük: só, bors, pici szerecsendió. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint a szószhoz keverjük a lereszelt sajtot (ha túl sűrű lenne, akkor tejjel lazítunk az állagán).
Félretesszük hűlni. Minden kenyérszeletet megkenünk a besameles-sajtos szósszal, majd egy-egy sonkát helyezünk rá és megszórjuk rukkolával, és két kenyérszeletet egybe borítunk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát, közben egy fém sütőlapát segítségével nyomogatjuk, hogy összeragadjon és hamarabb megsüljön.
A forró szendvicseket félbe vágva tetszőleges zöldségekkel azonnal tálaljuk.
További melegszendvicsek | reggelik - vacsorák | szendvicsek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése