Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. március 3., hétfő

Gyümölcsös-Mascarponés szelet



Gyümölcsből gyakorlatilag olyat és annyit tehetünk rá, amelyet és annyit szeretnénk, nem lehet ebben hibázni. 
A mascarpone tejszínből préselés nélkül készült sótlan, nyers olasz friss sajt. Fehér színű és krémes. Általában nem önmagában fogyasztják, hanem más édes vagy sós adalékokat hozzá keverve, desszertek alapanyaga.
Én is előszeretettel használom, ennél a sütinél a tejszínhabbal és a túróval lesz kiváló krémje a desszertnek.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 25 dkg vaj v. Rama
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 7 tojás
  • 35 dkg finomliszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 30 dkg kakaópor
  • 18 dkg + 4 ek porcukor
  • 1 cs főzős csokiöntet por
  • 3 dl tej
  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja + pár csepp leve
  • 3 mk vanília aroma
  • 40-50 dkg erdei gyümölcs
  • 2-3 dl habtejszín v. Hulala

Elkészítés:

A tésztához olvasszuk fel a vajat mikróban, keverjük ki a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval.
Dolgozzuk bele a tojásokat, majd robotgéppel több részletben a lisztet, a kakaót és a sütőport.
Öntsük ki nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra, hogy elég lapos legyen (ha túl magas/vastag a tészta, fojtóssá válhat, mert eltolódik a krém-gyümölcs-tészta arány).
Előmelegített sütőben süssük (kb. 160 fokon), majd félretesszük hűlni.
Ezalatt, készítsük el a krémet: keverjük össze a mascarponét, a túrót, a 18 dkg porcukrot, a vaníliát, a citromot és a habbá vert tejszínt.
A teljesen kihűlt tésztát tegyük tálcára és simítsuk rá a krémet.
Szórjuk meg a gyümölcsökkel és minimum egy órára tegyük hűtőbe.
Ezalatt jöhet a csokiöntet: szórjuk a port a porcukorral egy kis lábasba, öntsük fel a tejjel, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, 5 perc alatt felfőzzük.
Tálaláskor locsoljuk meg a süteményt a csokival és ha még nem volt elég a habos élvezetből, akkor tejszínhabbal díszíthetjük.

További sütemények | gyümölcsös sütemények | túró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése